-
USG w ciąży – ile razy trzeba je wykonać? Najnowsze wytyczne
27 listopada 2017 -
-
Co zabrać do porodu? Torba do szpitala
7 lutego 2020 -
Dlaczego nadczynność tarczycy w ciąży jest niebezpieczna?
1 sierpnia 2024 -
Grzybica pochwy – jak najszybciej ją wyleczysz? Radzi ginekolog
26 listopada 2023 -
Leczenie nietrzymania moczu. Skuteczne terapie
27 listopada 2017 -
Pierwsze i nietypowe objawy niedoczynności tarczycy
19 czerwca 2024 -
Noszenie dzieci w chuście – co warto wiedzieć?
3 kwietnia 2018 -
Poród bez tajemnic. Praktyczny poradnik dla mam
27 listopada 2017 -
Endometrioza – co to za choroba? Wyjaśnia lekarz ginekolog
30 listopada 2017
Dietetyk dla dorosłych i dzieci
Dietetyk w swojej pracy zajmuje się wpływem żywności i sposobu żywienia na zdrowie człowieka. W czasie wizyty uczy zasad zdrowego odżywiania i przygotowuje zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych oraz zgłaszających problemy zdrowotne – na przykład kłopoty z nadwagą i otyłością.
Dietetyk kliniczny zajmuje się natomiast żywieniem człowieka podczas choroby. Posiada szeroką wiedzę na temat tego w jaki sposób żywić pacjentów na różnych etapach choroby. Opracowuje zalecenia mające na celu niedopuszczenie do rozwoju choroby lub zapobieżeniu stanom jej zaostrzenia. Rola dietetyka w procesie leczenia choroby polega na wsparciu pacjenta tak, aby przyspieszyć leczenie oraz rekonwalescencję.
Dietetyk w pracy z pacjentem wykorzystuje swoją wiedzę o relacjach między układem pokarmowym a innymi układami. Podstawą przygotowania planu żywieniowego dla konkretnego pacjenta jest przeprowadzenie wywiadu, który ma na celu dobranie diety do określonych schorzeń i stanu ich zaawansowania u konkretnego chorego. Podczas wizyty dietetyk ocenia stan odżywienia pacjenta i jego nawyki żywieniowe, wykonuje pomiary z wykorzystaniem analizatora składu masy ciała oraz pomiary antropometryczne (to między innymi masa ciała, wysokość, obwody) i pomiar ciśnienia krwi. Dodatkowo, w trakcie konsultacji, analizuje przedstawione przez pacjenta wyniki badań laboratoryjnych.
Zadaniem dietetyka klinicznego jest również przygotowywanie materiałów edukacyjnych dla osób chorych oraz ich opiekunów. Ponadto jego rolą jest szerzenie wiedzy w zakresie prawidłowych nawyków żywieniowych u osób zdrowych.
Pod opieką dietetyka klinicznego mogą znajdować się dorośli i dzieci.
Leczenie dietetyczne u Pani Marty Krasoń-Wejman obejmuje problemy takie jak:
- Nadwagę i otyłość
- Cukrzycę
- Nadciśnienie tętnicze
- Podwyższony poziom cholesterolu
- Chorobę refleksową
- Wrzody żołądka i dwunastnicy
- Choroby wątroby
- Kamicę żółciową, chorobę pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
- Choroby trzustki
- Choroby jelit
- Zaparcia
- Biegunki
- Nowotwory
- Choroby nerek i układu moczowego
- Dnę moczanowa
- Alergię i nietolerancję pokarmową
- Celiakię
- Choroby tarczycy
- Osteoporozę
- Miażdżycę
- Niedobory witamin / składników mineralnych
Cennik:
- Pierwsza wizyta/konsultacja wstępna (60 minut) – 140 zł
– obejmuje: wizyta ma na celu poznanie pacjenta i problemu, który chce zniwelować właściwą dietą. Podczas spotkania dietetyk przeprowadzi przede wszystkim wywiad żywieniowo-zdrowotny, wykona dokładną analizę składu ciała i pomiary antropometryczne (to między innymi masa ciała, wysokość, obwody), pomiar ciśnienia krwi. Następnie dokona analizy wyników tychże badań. Na końcu wspólnie z pacjentem ustali cel i określi profil indywidualnej diety, którą pacjent ma wdrożyć.
- Wizyta kontrolna (30 minut) – 120 zł
– Podczas wizyty kontrolnej dietetyk sprawdza skuteczność stosowanej terapii dietetycznej, którą zlecił. Wykonuje kontrolne pomiary antropometryczne, aby wskazać efekty. Ponownie wykonywana jest szczegółowa analiza składu ciała. Dietetyk monitoruje też zmiany w składzie ciała, przede wszystkim na podstawie badań. Jeśli to konieczne, koryguje zalecenia oraz może wprowadzić zmiany w całościowym programie dietetycznym. Daje dalsze zalecenia i wskazówki, wyjaśnia bieżące wątpliwości, jeśli się pojawiają. Dietetyk czuwa również nad motywacją pacjenta do stosowania zaleconej diety.
- Dieta/plan żywieniowy rozpisany na 3 tygodnie – 200 zł:
– szczegółowo i indywidualne zbilansowana dieta
– podsumowanie wizyty
– ocena składu ciała
– lista zamienników produktów
– opis jednostek chorobowych występujących u danego pacjenta
Kontakt
Masz pytania? Chcesz się zapisać na wizytę?Zadzwoń lub napisz do nas. Odpowiadamy na wszystkie wiadomości.