Dietetyk dla dorosłych i dzieci

Dietetyk dla dorosłych i dzieci

Dietetyk w swojej pracy zajmuje się wpływem żywności i sposobu żywienia na zdrowie człowieka. W czasie wizyty uczy zasad zdrowego odżywiania i przygotowuje zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych oraz zgłaszających problemy zdrowotne – na przykład kłopoty z nadwagą i otyłością.

Dietetyk kliniczny zajmuje się natomiast żywieniem człowieka podczas choroby. Posiada szeroką wiedzę na temat tego w jaki sposób żywić pacjentów na różnych etapach choroby. Opracowuje zalecenia mające na celu niedopuszczenie do rozwoju choroby lub zapobieżeniu stanom jej zaostrzenia. Rola dietetyka w procesie leczenia choroby polega na wsparciu pacjenta tak, aby przyspieszyć leczenie oraz rekonwalescencję.

Dietetyk w pracy z pacjentem wykorzystuje swoją wiedzę o relacjach między układem pokarmowym a innymi układami. Podstawą przygotowania planu  żywieniowego dla konkretnego pacjenta jest przeprowadzenie wywiadu, który ma na celu dobranie diety do określonych schorzeń i stanu ich zaawansowania u konkretnego chorego. Podczas wizyty dietetyk ocenia stan odżywienia pacjenta i jego nawyki żywieniowe, wykonuje pomiary z wykorzystaniem analizatora składu masy ciała oraz pomiary antropometryczne (to między innymi masa ciała, wysokość, obwody) i pomiar ciśnienia krwi.  Dodatkowo, w trakcie konsultacji, analizuje przedstawione przez pacjenta wyniki badań laboratoryjnych.

Zadaniem dietetyka klinicznego jest również przygotowywanie materiałów edukacyjnych dla osób chorych oraz ich opiekunów. Ponadto jego rolą jest szerzenie wiedzy w zakresie prawidłowych nawyków żywieniowych u osób zdrowych.

Pod opieką dietetyka klinicznego mogą znajdować się dorośli i dzieci.

Leczenie dietetyczne u Pani Marty Krasoń-Wejman obejmuje problemy takie jak:

  • Nadwagę i otyłość
  • Cukrzycę
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Podwyższony poziom cholesterolu
  • Chorobę refleksową
  • Wrzody żołądka i dwunastnicy
  • Choroby wątroby
  • Kamicę żółciową, chorobę pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
  • Choroby trzustki
  • Choroby jelit
  • Zaparcia
  • Biegunki
  • Nowotwory
  • Choroby nerek i układu moczowego
  • Dnę moczanowa
  • Alergię i nietolerancję pokarmową
  • Celiakię
  • Choroby tarczycy
  • Osteoporozę
  • Miażdżycę
  • Niedobory witamin / składników mineralnych

Cennik:

  • Pierwsza wizyta/konsultacja wstępna  (60 minut) – 140 zł

– obejmuje: wizyta ma na celu poznanie pacjenta i problemu, który chce zniwelować właściwą dietą. Podczas  spotkania dietetyk przeprowadzi przede wszystkim wywiad żywieniowo-zdrowotny, wykona dokładną analizę składu ciała i  pomiary antropometryczne (to między innymi masa ciała, wysokość, obwody), pomiar ciśnienia krwi. Następnie dokona analizy wyników tychże badań. Na końcu wspólnie z pacjentem ustali cel i określi profil indywidualnej diety, którą pacjent ma wdrożyć.

  • Wizyta kontrolna (30 minut)120 zł

– Podczas wizyty kontrolnej dietetyk sprawdza skuteczność stosowanej terapii dietetycznej, którą zlecił. Wykonuje kontrolne pomiary antropometryczne, aby wskazać efekty. Ponownie wykonywana jest szczegółowa analiza składu ciała. Dietetyk monitoruje też zmiany w składzie ciała, przede wszystkim na podstawie badań. Jeśli to konieczne, koryguje zalecenia oraz może wprowadzić zmiany w całościowym programie dietetycznym. Daje dalsze zalecenia i wskazówki, wyjaśnia bieżące wątpliwości, jeśli się pojawiają. Dietetyk czuwa również nad motywacją pacjenta do stosowania zaleconej diety.

  • Dieta/plan żywieniowy rozpisany na 3 tygodnie  – 200 zł:

– szczegółowo i indywidualne zbilansowana dieta

– podsumowanie wizyty

– ocena składu ciała

– lista zamienników produktów

– opis jednostek chorobowych występujących u danego pacjenta

 




Kontakt

Masz pytania? Chcesz się zapisać na wizytę?
Zadzwoń lub napisz do nas. Odpowiadamy na wszystkie wiadomości.

Masz pytania? Zadzwoń


Zapisz się on-line!

Zapisy on-line